Üniversitemizde Hemşirelik ve Ebelik Haftaları kapsamında bir panel düzenlendi.

Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te gerçekleştirilen ve Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Şerife Karagözoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Duran Aksoy’un konuşmacı olarak katıldığı programa Rektör Yardımcımız Mehmet Şener, Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Müdürümüz Doç. Dr. Semra Kocaöz, akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şerife Karagözoğlu’nun ‘Bilimsel Bir Disiplin Olarak Hemşirelik’ konulu açış konuşmasıyla devam etti.

Konuşmasında hemşirelik biliminin teori, uygulama, araştırma ve eğitimin birbiriyle ilişkisinin bir sentezi olduğundan, günümüzde sağlık sisteminde yaşanan önemli değişikliklere ve hemşireden artan beklentiye rağmen araştırma üretimi ve bulguların uygulamaya yansıtılması ile ilgili hala eksiklikler olduğundan bahsetti. Genel anlamda hemşirelikte bilgi üretiminin iki kategoride ele alındığını ve bunlarında bilimsel çalışmaların ürünü olan, açıklama ve nedensel ilişkilerle ortaya koyan teorik bilgi üretimi yani bilimsel araştırma süreci ve beceri ve deneyimlerden gelen uygulama bilgisi yani uzman bilgi olduğunu söyledi.

Konuşmasının devamında Araştırma bilincinin öğrencilere eğitim süresinde kazandırılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Karagözoğlu; “Hemşireler sahip oldukları bilimsel bilgi ve profesyonel becerileriyle birey, aile, toplumun gereksinimlerine sistematik hemşirelik hizmetini vererek profesyonel sağlık disiplinleri içerisinde hak ettiği yeri alabilirler” dedi.

Prof. Dr. Şerife Karagözoğlu’nun sonrasında kürsüye ‘Sağlık Hizmetlerinde Değişimin Yönü ve Ebelik’ konulu konuşmasını yapmak üzere Yrd. Doç. Dr. Özlem Duran Aksoy davet edildi.

Konuşmasına sağlık hizmetleri ve ebeliğin tarihsel değişiminden söz ederek başlayan Yrd. Doç. Dr. Özlem Duran Aksoy sonrasında Osmanlı döneminden günümüze kadar ebeliğin ve ebelerin toplumdaki statüsüne, kazandıkları haklara, eğitim koşullarındaki iyileşmelere, ebelik ve sağlıkla alakalı uygulamaya konulmuş kanunlara değindi.

Toplum Sağlık Merkezleri ve ebelerin çalışma şartlarındaki sıkıntılardan, iş kaybı korkusundan ve çözüm önerilerinden bahseden Yrd. Doç. Dr. Özlem Duran Aksoy sonrasında Ebelik Derneği hakkında bilgilendirme yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Özlem Duran Aksoy konuşmasını, ebelik mesleğindeki sorunların çözümü amacıyla mesleki isimlendirmenin yapılması, görev tanımlamalarının belirlenmesi, mesleki görev ve sorumlulukların yerine getirilmesine imkân sağlanması, iş güvencesi sağlanması ve ekip anlayışının oluşturulması gerektiğini söyleyerek sonlandırdı.

Öğrencilerden gelen soruların cevaplanmasıyla devam eden program, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Şener’in panelistlere teşekkür belgesi takdim etmesi sonrasında sonlandı.